Skøde ved boligkøb

09 januar 2018 Camilla Skøtt
Skøde ved boligkøb

Når der handles boliger, så er en vigtig del af handlen, at der skrives skøde. Er du på vej til dit første boligkøb, så er der mange ting at holde styr på. Skødet er et af dem, og det hjælper vi dig til at blive klogere på lige her.

Til at hjælpe os med udredningen af skøde-begrebet, har vi snakket med Javed Aslam, der er boligadvokat hos eboligadvokat.dk (https://eboligadvokat.dk/skoede/).

Grundlæggende om skøde

Når man køber et hus eller en ejendom, så er det afgørende led i handlen, at der skrives skøde – og ikke mindst at det tinglyses. Når skødet er tinglyst, så er ejendommen officielt din.

Et skøde tinglyses i Tingbogen, og det foregår i dag digitalt. Det betyder, at advokaten eller rådgiveren udarbejder skødet digitalt, ligesom både sælger og køber underskriver digitalt ved hjælp af deres NemID.

Først når skødet er tinglyst, har du som køber, det retmæssige ejerskab over boligen. Det betyder, at sælgers eventuelle kreditorer ikke længere kan kræve udlæg i hjemmet, ligesom banken nu har mulighed for at oprette lån og for sælgers vedkommende til at indfri lån.

Forskel på skøde og købsaftale

Når du har fundet din drømmebolig, så skal du underskrive en købsaftale. Denne aftale beskriver de juridiske og praktiske vilkår ved handlen, fx pris, overtagelsesdag og eventuelle ting, der følger med købet, og det er købsaftalen, der danner baggrund for skødet.

Skødet rummer i sig selv ikke nye vilkår i forhold til købsaftalen. Det er blot en stadfæstelse af den handel, der er indgået mellem dig og sælger, og det er det dokument, der gør dig til den officielle ejer af boligen.

Få hjælp fra en advokat

Det er et juridisk kompliceret arbejde at skrive og tinglyse et skøde korrekt, og derfor bør du altid have en advokat til at klare arbejdet for dig. Skulle der alligevel ske fejl, så er det også dennes ansvarsforsikring, der dækker eventuelle ekstraudgifter.

Flere Nyheder